Categorieën
Blog

Google+, waarom zou je dit platform serieus moeten nemen? Ik vertel het je!

Google-Plus-LogoGoogle+, het social media-kanaal van Google, was bij de lancering in 2011 gewoon nóg een social media kanaal. Inmiddels zijn we er wel achter dat dat niet helemaal meer zo is, integendeel. Het is een gemiste kans als je als bedrijf niet aanwezig bent op dit kanaal. Waarom dat zo is vertel ik je in dit blog.

Google+ helpt je om beter gevonden te worden

Google+ helpt om je rankings te beïnvloeden. Als je een artikel plaatst op Google+ wordt deze snel geïndexeerd. Sneller dan bij Twitter en Facebook, omdat deze kanalen ervoor zorgen dat ze lastig of gewoon niet te doorzoeken zijn door Google. Google kan wel inhoud van zijn eigen social media-kanaal doorzoeken en dus indexeren.

Google houdt van relevante links. Om relevante en minder relevante links van elkaar te scheiden zijn follow en nofollow links bedacht. Follow links zijn links die worden gevolgd door zoekmachines. No follow links worden niet gevolgd door zoekmachines. Een follow link is daarom waardevoller, mits je zorgt voor een goede balans tussen deze twee. Lees in het blog van mijn collega Marc van der Heijden meer over het instellen van een natuurlijk linkprofiel.

Nu komt het: Sommige links die op Google+ gedeeld worden zijn follow links. Deze geven dus linkwaarde door en worden hierdoor gerankt. Dit is een verschil met de andere sociale netwerken. De links naar het artikel onderaan je post (zie rood omlijnde link hieronder) zijn follow links, de andere links die je in je post verwerkt niet.

follow-link

Hoe Google+ ervoor kan zorgen dat jij in de top van de zoekresultaten komt te staan

Als een connectie op Google+ een artikel op zijn/haar Google+ pagina deelt, zie je dat niet alleen in je stream op Google+, maar ook wanneer je bent ingelogd met het Google-account en je een zoekopdracht doet in Google die gerelateerd is aan het artikel. Men zegt dat het zelf zó ver gaat dat je ook artikelen vindt van personen waarmee je hebt gemaild via Google Mail. Dat betekent dat het dus niet persé mensen hoeven te zijn met een Google+account.

Wist je dat Google+ in Nederland 2 miljoen gebruikers heeft? Het totale gebruikersaantal wereldwijd ligt volgens Google op 540 miljoen.

Google authorship

Een andere (goede) reden om een account op Google+ te hebben is dat je hiermee kan zorgen dat je als blogger beter gevonden wordt in de zoekmachine Google. De zoekmachine toont dan een foto van jou als auteur bij het zoekresultaat, ookwel Google Authorship genoemd. Deze koppeling moet je eerst wel zelf maken. Dat kan op de volgende manieren:

  1. Zorg dat je vanaf ieder blogartikel linkt naar een auteurspagina op je blog. Link vanaf de auteurspagina naar je profiel op Google+ en link vanaf je Google+ profiel terug naar je auteurspagina op je blog.
  2. Als je een blog hebt waar jij alleen voor schrijft kan je ook vanaf ieder blog linken naar je Google+profiel (met rel=”author”). Link ook weer terug naar je blog vanaf je Google+ profiel.
  3. Indien je een e-mailadres hebt (info@admium.nl) met hetzelfde domein als de inhoud (admium.nl) dan kan je dit e-mailadres verifiëren bij Google. Zorg ervoor dat elk artikel dat je binnen dat domein publiceert, is voorzien van een duidelijke naamregel waarin je als de auteur wordt genoemd (bijvoorbeeld ‘Door Eva Schouten’ of ‘Auteur: Eva Schouten’).
  4. Maak een link op je website naar je Google+ profiel: <a href=”[profile_url]?rel=author”>Google</a>
    Vervang [profile_url] door de URL van je Google+ profiel. Link vervolgens van je Google+ profiel terug naar je website.

Al met al is het dus aan te raden om als bedrijf niet weg te blijven van Google+. Kom je er niet uit? Laat mij je dan helpen.

startmetgoogleplus

Los van bovenstaande voordelen is Google+ een prettig social media-kanaal om mee te werken. Je kan er gemakkelijk een profiel voor jou als persoon in aanmaken en een pagina voor je bedrijf. Is jouw bedrijf visueel ingesteld, dan is Google+ zeer geschikt. Presenteer je product, beeldmerk, medewerkers of locatie met een mooie omslagfoto. Daarnaast zijn de Hangouts zeer geschikt voor een online meeting. Tips over het optimaal gebruik van Google+ zal ik binnenkort in een nieuw blog met jullie delen.

2 reacties op “Google+, waarom zou je dit platform serieus moeten nemen? Ik vertel het je!”

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.