Categorieën
Blog

Checklist: Hoe bouw je een krachtig profiel op LinkedIn

linkedin

Update: 5 juni 2013

Zorg voor een LinkedIn-profiel dat voor 100% compleet is ingevuld. In dit profiel vertel je wie je bent, wat je talenten zijn, wat je ervaringen zijn, je passies, interesses, alles waarmee je laat zien wie je bent en waar je goed in bent. Met een volledig ingevuld profiel zorg je ervoor dat je 40% meer kans hebt om te netwerken met succes. In dit blog laat ik zien hoe je zorgt voor een zo compleet mogelijk profiel.

Checklist om te zorgen voor een krachtig en volledig profiel:

1. Zorg voor een professionele profielfoto

Dit is je kans om te zorgen voor een goede eerste indruk. Mensen vinden het belangrijk om te zien met wie ze contact hebben. Op een professionele foto ben je goed herkenbaar. Ik heb een aantal duidelijke foto’s op een rijtje gezet:

 

Profielfoto's LinkedIn

2. Zorg voor een krachtige ‘Headline’

De headline wordt op LinkedIn ook wel de ‘kopregel’ genoemd. De headline wordt getoond onder je naam op je profiel. Vertel hier wat je doet, zorg dat je hiermee de aandacht trekt. Gebruik sleutelwoorden, houd het kort. Hiermee zorg je ervoor dat professionals, uit jouw vakgebied, je kunnen vinden op LinkedIn.

kopregel LinkedIn

3. Geef op wat je huidige positie is en vul ten minste twee posities uit het verleden in

Gebruik voor je huidige positie (wanneer mogelijk) de woorden uit te headline. Zorg dat je per bedrijf een functie toevoegt.

Functie toevoegen

Je hebt per functie een mogelijkheid om ook de mogelijkheid om een link en/of een bestand toe te voegen. Maak hier gebruik van door bijvoorbeeld een foto toe te voegen die betrekking heeft op de functie. Of voeg bijvoorbeeld een presentatie die je hebt gegeven of een link waar mee over jou wordt verteld.

Functie

4. Pas de URL aan van jouw LinkedIn-profiel

Standaard krijg je bij een LinkedIn-profiel een hele lange URL. Deze is handmatig aan te passen. Ik heb bijvoorbeeld mijn URL aangepast in: http://nl.linkedin.com/in/evaschouten. Het ziet er netjes uit en als iemand zoekt op jouw naam in Google heb je meer kans dat jouw LinkedIn-profiel naar voren komt. (Linkedin wordt sowieso trouwens erg goed gevonden door Google!)

Zo pas je je URL aan:

  • Ga naar LinkedIn en klik op ‘Profiel bewerken’ in het menu.
  • Klik op ‘Bewerken’ naast de link onder je foto.
  • Aan de rechterzijde van de pagina zie je een blokje met ‘URL van uw openbare profiel’, klik hier op ‘URL van uw openbare profiel aanpassen’.
  • Vul je naam in. De URL mag 5-30 letters of nummers bevatten. Je mag geen spaties, symbolen of speciale tekens gebruiken.
  • Klik op ‘Stel uw aangepaste URL in’.

 5. Zorg voor een goede beschrijving van je websites

Geef links naar alle relevante websites. Geef de website van het bedrijf op waar je werkzaam bent en link naar je eigen website, mits je deze hebt. Kies voor de opties ‘Other’ in plaats van ‘Company Website’ of ‘Personal Website’. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om zelf de tekst in te geven die getoond wordt. Wees zo beschrijvend mogelijk. Hierdoor maak je het voor mensen veel duidelijker naar welke website zij worden verwezen.

 6. Twitter je ook? Link naar je Twitter-profiel!

Er kunnen meerdere Twitter-profielen worden gekoppeld (bijvoorbeeld zakelijk en privé). Link naar deze profielen en geef mensen de mogelijkheid om via verschillende kanalen met jou te kunnen communiceren.

 7. Maak je LinkedIn-profiel zichtbaar

Je wilt dat professionals jou kunnen vinden op LinkedIn en contact op kunnen nemen. Als je profiel niet zichtbaar is voor iedereen helpt dit niet om je netwerk uit te breiden.

LinkedIn-profiel openbaar

8. Vul de ‘Summary’ (samenvatting) in

Dit is een belangrijk onderdeel van je profiel waarin je vertelt wie je bent en waar je anderen mee kan helpen. Waar ben je goed in? Waar kunnen mensen jou voor inschakelen? Gebruik sleutelwoorden waarbij de kans groot is dat mensen hier op zoeken in de zoekfunctie van LinkedIn. Vind je het lastig om een stuk over jezelf te schrijven? Vraag eens aan anderen (bijvoorbeeld aan collega’s) wat zij sterk vinden aan jouw eigenschappen en hoe zij jou zien.

De kans bestaat dat in jouw verhaal heel vaak het woord ‘ik’ voorkomt. Je kan dit voorkomen door jouw summary in de derde persoon enkelvoud te schrijven.

Samenvatting

9. Voeg een bestand of link toe aan de Summary

LinkedIn geeft de mogelijkheid om een link of bestand toe te voegen onder de samenvatting. Voeg ook een link toe naar je eigen website of een presentatie die je hebt gegeven. Zoals je hierboven ziet heb ik een link naar evaschouten.nl en mijn Twitteraccount toegevoegd.

bestand toevoegen

10. Zorg voor aanbevelingen

Een aanbeveling (recommendation) is natuurlijk de beste manier om erachter te komen hoe iemand echt is en waar iemand echt goed in is. Ben je tevreden over een ander? Geef hem of haar dan eens een aanbeveling. Heb je goede zaken gedaan met iemand en spreekt diegene zijn genoegen uit over jou? Dat is het perfecte moment om hem of haar erop de attenderen op het feit dat je graag een aanbeveling zou ontvangen via LinkedIn.

11. Plaats de onderdelen op je profiel in de door jouw gewenste volgorde

Rechts bovenaan elk blok zie je een pijltje staan om het blok te kunnen verschuiven.

Verplaats

Met deze functionaliteit kan je de blokken naar wens verschuiven en deze op de juiste plaats zetten. Schrijf je veel voor het internet? Kan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je publicaties ver bovenaan te zetten. Ik adviseer om je samenvatting bovenaan te laten staan. Dit is namelijk een blok wat bezoekers van jouw profiel graag als eerste lezen, zodat zij meer over jou te weten komen.

12. Maak gebruik van de overige mogelijkheden

LinkedIn biedt verschillende applicaties om je profiel nog specifieker te kunnen toespitsen op jouw kwaliteiten. Schrijf je artikelen welke online gepubliceerd worden? Deze kun je met Publications toevoegen aan je profiel met een inleiding en een link naar het hele artikel.

recommendations

Aan de slag met je profiel

LinkedIn geeft elke keer wanneer je een aanpassing doet een update aan je connecties. Heel leuk natuurlijk wanneer je een nieuwe baan hebt. Mensen zijn hier direct van op de hoogte. Als je aan de slag gaat met het aanpassen van je profiel of een profiel gaat aanmaken wil je misschien niet dat bij elke wijziging een update wordt verstuurd. Het versturen van de updates kan je tijdelijk uitzetten. Klik via ‘Settings’ op ‘Turn on/off your activity broadcasts’.

activity broadcasts

Een laatste tip: LinkedIn heeft ook de mogelijkheid toegevoegd om jouw profiel in het Nederlands te tonen. Je kan je taal wijzigen door naar ‘Settings’ te gaan. Onder het tabblad ‘Account’ vind je de optie ‘Select your language’.

Succes met het invullen van je profiel! Meer tips? Laat het me weten!

Één reactie op “Checklist: Hoe bouw je een krachtig profiel op LinkedIn”

beste Eva, verlopig heeft nog niemand mij een antwoord kunnen geven op de prangende vraag hoe maak ik mijn linkedin openbare profiel zichtbaar in google
want als mijn klanten of ik mijn url www. adres intyppen dan volgt automatisch een redirect naar hun (linkedin) inlog scherm……………..heel fijn maar daar zitten mijn klanten natuurlijk niet op te wachten, die willen gewoon mijn (zogenaamde openbare) profiel zien.
en natuurlijk heb ik jouw bovenstaande stappen ingevoerd…………toch eigenaardig dat dit met bijv: facebook geen enkel probleem is……………….nu dan ik ben benieuwd
groetjes rob.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.