Categorieën
Blog

Twitter voor beginners

Twitter logo

Je doet nog niets met Twitter, maar hebt er al veel verhalen over gehoord. En je vraagt je af wat jouw organisatie zou kunnen doen met Twitter. Is Twitter nou echt zo leuk als mensen zeggen, er wordt toch ook heel veel onzin gedeeld? De kans is groot dat jij deze vragen hebt, want deze hoor ik vaak langskomen. In dit blog ga ik in op deze punten. Na het lezen hiervan weet jij wat Twitter is en wat jij ermee kunt.

Op Twitter vertel je in korte berichten (maximaal 140 karakters) wat je bezighoudt. Via dit dynamische kanaal kom je op een eenvoudige en snelle manier in contact met anderen. Je leert gemakkelijk nieuwe mensen kennen met dezelfde interesses. Twitter wordt ook wel een microblog genoemd. Twitter is tot nu toe de snelste nieuwsdienst die er is.

Lijst met begrippen

Twitterbericht / Tweet:
 Jouw boodschap in maximaal 140 tekens.

Timeline:
 De timeline is jouw pagina waarop de ‘tweets’ van de mensen die je volgt worden weergeven. Dit tweetoverzicht wordt gesorteerd op tijd.

Follow/Volgen:
 Alleen wanneer je iemand volgt komen zijn/haar tweets tevoorschijn in jouw timeline.

Retweeten / RT:
 Wanneer iemand iets grappigs of interessants plaatst, kan je dit delen met jouw volgers, Dit heet retweeten. Deze tweet verschijnt dan ook bij jou in de timeline.

Mentions: Een tweet waar jouw twitternaam in voorkomt met een ‘@’ ervoor. Deze worden automatisch verzameld door Twitter onder ‘mentions’.

Hashtag: Een hashtag wordt aangeduid met een ‘#’. Wanneer je een woord achter een hashtag plaatst, maakt Twitter hier automatisch een categorie van. Met deze hashtag wordt jouw bericht sneller (terug)gevonden door anderen.

Direct Message / DM:
 Een direct message is een privé bericht die je kunt versturen via Twitter. Deze berichtjes zijn niet publiekelijk te lezen. Het is alleen mogelijk een DM te sturen naar iemand die jou volgt.

Lists: In lists kan je mensen die je volgt indelen in categorieën. Vrienden en collega’s kun je op deze manier van elkaar scheiden. Wanneer je vervolgens op de lijst collega’s klikt zie je alleen de tweets van collega’s. Bedenk dat de meesten onder ons slechts de aandacht op kunnen brengen om van 100 tot 150 mensen de tweets echt te lezen. Vanaf dat aantal wordt het daarom raadzaam om met lists te gaan werken.

Do’s:

  • Wees persoonlijk.
  • Twitter met regelmaat.
  • Ga de dialoog aan.
  • Retweet interessante tweets.
  • Zorg voor een compleet profiel, vertel iets over jezelf in je bio(grafie) en voeg een duidelijke foto toe.
  • Houd het zoveel mogelijk positief. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een aanzienlijk aantal twitteraars eerder een bericht met een ‘:-)’ retweet, dan met een ‘:-(‘.
  • Houd je tweet het liefst op 110 tot 130 karakters. Dit maakt het eenvoudiger voor anderen om jouw tweet te retweeten (met de toevoeging ‘RT @JouwNaam’), en het blijkt dat de meeste mensen deze lengte het beste waarderen wat betreft leesbaarheid.
  • Volg mensen die jou volgen. Mensen krijgen vaak meer volgers op Twitter, dit stelt je ook in staat om ook DM’s te kunnen sturen.
  • Zorg voor relevante volgers die iets hebben aan de tweets die je stuurt. Liever 50 relevante volgers, dan 200 volgers waar je eigenlijk niets aan hebt.
  • Plaats een linkje in het midden van een tweet, uit onderzoek blijkt dat er meer mensen zullen klikken.

Don’ts

  • Maak een zakelijk profiel niet gesloten/privé. Met een privéaccount kunnen anderen jouw tweets niet zien, mits je hen toestemming geeft om jou te volgen.
  • Zorg dat je niet alleen maar links tweet, maar meld in de tweet direct wat je te vertellen hebt.
  • Stuur geen automatische DM om iemand te bedanken dat diegene je volgt, maar bedank iemand met een persoonlijk bericht. Automatische DM’s worden over het algemeen niet erg gewaardeerd.
  • Gebruik geen software om automatisch mensen te kunnen volgen. Zorg voor waardevolle volgers die je zelf hebt uitgezocht.

Twitter kost tijd

Twitter kost tijd, maar het is het waard! Je zorgt dat de online aanwezigheid van jouw organisatie wordt vergroot en je kan klanten ook online service bieden. Maak het jezelf gemakkelijker door monitoring tools te gebruiken zoals Tweetdeck of Hootsuite. Hiermee kan je veel meer tweets bijhouden en tweets inplannen om te versturen op een later moment.

Hashtags meegeven aan tweets

Alle tweets die verzonden worden vanuit jouw organisatie krijgen de hashtag #<naamvandeorganisatie>’ mee. Twitter maakt een categorie aan van de woorden die starten met een ‘#’. Je kunt alle tweets over jouw organisatie gemakkelijk terugvinden. Dit is erg handig bij het bijhouden wat er over jouw organisatie wordt getwitterd.

Twitteren namens een organisatie

Als je namens een organisatie twittert, zet dan je initialen in je tweets zodat iemand anders kan zien wie je bent. Dit maakt het veel persoonlijker. Bij Admium hebben wij het twitter-team op de achtergrondafbeelding van onze twitterpagina gezet met foto’s van medewerkers en initialen.

Kom in contact met je doelgroep

Vind interessante tweets/mensen door te zoeken via ‘Advanced Search’ op zoekwoorden die het meest worden gebruikt door de doelgroep.

Ik heb nog veel meer handige tips voor Twitter. In dit blog behandel ik alleen de basis, zodat je snel aan de slag kunt. Succes! Meer weten? Tweet mij je vraag, en ik geef je graag antwoord! Twitternaam: @eva_schouten.

 Twitter addict

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.