Categorieën
Blog

Klantenbinding = aandacht!

Het vasthouden van bestaande klanten wordt steeds belangrijker. Zorg dat klanten zich aan je binden. Geef hen aandacht. Net een beetje meer dan ze verwachten. Verras hen, val op. Maar hoe doe je dat?

Laat zien dat je moeite doet

Laatst was ik prettig verrast om een handgeschreven kaartje van (ene) Micky.

Hoi Eva, Heel veel plezier met de fijne BeckSöndergaard sjaal! Groet, Mickey

Dit kaartje kreeg ik bij een sjaaltje dat ik bij een webshop had besteld. Het is heel simpel, maar toch doeltreffend. Je voelt je toch een beetje speciaal. Dit kaartje draagt bij aan de beleving van mijn bestelling bij deze webshop. Deze webshop maakt onderscheid door bijzonderheden toe te voegen aan de shopervaring en het helpt!

Handgeschreven kaartje bij een sjaal

Aandacht op onverwachte momenten

Klanten hebben een bepaalde verwachting van jou als merk en die verwachting wil je waarmaken. Maar eigenlijk wil je die nog liever overstijgen. Wellicht heb je deze formule eerder gehoord: Tevredenheid = Perceptie – Verwachting. Het verschil tussen de perceptie en de verwachting maakt of je een teleurgestelde klant, een tevreden klant of een héél erg tevreden klant hebt. Geef je klanten aandacht op momenten dat zij dit niet verwachten, verras hen.

Bol.com zorgt voor die aandacht op de volgende manier: Als je klant wordt bij Bol.com vragen zij naar je geboortedatum, omdat ze je dan een cadeautje voor je verjaardag kunnen toesturen. Het maakt je van tevoren al nieuwsgierig en met je verjaardag word je op een positieve manier benaderd door Bol.com met een cadeau (gratis verzendkosten).

Verjaardag Bol.com

Sommige autodealers wassen de auto voordat ze deze teruggeven aan de klant na onderhoud. Een aantal doet dat niet zomaar, maar vraagt eerst of je het goed vindt als deze voor je gewassen wordt. En een nog kleiner deel laat dan ook nog iets achter in de auto, een klein geschenkje, zoals een zakje drop of een doosje pepermunt. Daarmee geef je nét een beetje meer aandacht. En dat maakt nét het verschil tussen een tevreden klant of een héél erg tevreden klant. Hiermee plaats je positieve herinneringen in het hoofd van je klant.

Persoonlijke aandacht via social media

Veel merken laten de menselijke kant van zichzelf zien via humor. Sinds de komst van social media is dit gemakkelijk geworden. Kijk eens of je op persoonlijke berichten kan reageren met een beetje humor en je krijgt de aandacht. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat social media openbaar is en dat iedereen dus met je mee kan kijken.

Hier een aantal voorbeelden:

T-Mobile

Webcare

KLM

Fawaka KLM

Wil je meer inspiratie over humor in social media berichten en weten hoe je zorgt dat je de plank niet misslaat? Hier een interessant artikel dat ik vond op Frankwatching.

Aandacht smaakt beter

  1. Stel. Je loopt in een stad met je partner en je hebt honger. Je loopt langs een gezellig uitziend restaurantje en besluit daar te gaan eten. Je krijgt een warm welkom. Krijgt een uitgebreide uitleg bij de kaart. Het vriendelijke personeel houdt je de hele avond in de gaten en ziet precies wanneer jij aandacht nodig hebt.  Het eten is niet denderend, maar het kan ermee door.
  2. Stel. Je loopt in een stad met je partner en je hebt honger. Je bekijkt de veelbelovende kaart van een mooi restaurant en besluit daar te gaan eten. Het eten is werkelijk fantastisch, om je vingers bij af te likken. Maar de bediening is niet best. Ze komen ongeïnteresseerd over en je moet erg je best doen om een drankje te kunnen bestellen.

Waar ga je de volgende keer eten?

Juist, grote kans dat jij kiest voor restaurant 1. Aandacht smaakt namelijk beter. Natuurlijk betekent dit niet dat je een prutproduct kan leveren als je maar goede service verleent. De dienst of het product dat je levert moet goed zijn, maar met alleen goed eten en drinken ben je er nog niet.

Dit voorbeeld komt uit een blog van Peter Ros, lees meer: www.rosblog.nl/persoonlijk/aandacht-smaakt-beter

restaurant

Wees oprecht geïnteresseerd

Je kan deze tips simpel opvolgen om te bereiken dat klanten aandacht voor je krijgen. Er is alleen wel één heel belangrijke spelregel: wees oprecht geïnteresseerd. Wanneer je alleen denkt aan de bedrijfsdoelstellingen dan voelen klanten dat. Klanten zijn mensen. En met oprechte interesse laat je zien dat jij ook een mens bent en win je klanten voor je.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.