Categorieën
Blog

En toen hadden we ineens allemaal een mobiele telefoon

Motorola Dynatec 1973In 1973 vond het allereerste gesprek door een mobiele telefoon plaats, met een Motorola. Die telefoon woog ongeveer een kilo, dus die deed je niet even in je broekzak. Écht mobiel was dat ding dus niet. Vanaf deze eerste mobiele telefoon is er veel veranderd. Inmiddels heeft bijna iedereen wel een mobiele telefoon, om precies te zijn 4.8 miljard mensen. Wist je dat maar 4.2 miljard mensen de beschikking hebben over een tandenborstel? Ze denken zelfs dat er in 2016 meer mobiele telefoons zullen zijn dan mensen. Deze ontwikkeling vind ik zeer interessant. Ik ben op zoek gegaan naar wat cijfers en feiten die ik graag met jullie deel.

Mobiel bellen in 1999

“Heeft u een mobiele telefoon?” “Nee, als ik ergens strand dan is er altijd wel een telefooncel of een boerderij met een boer met een telefoon.” Dit filmpje is vandaag de dag bijna lachwekkend. Het werd om die reden dan ook ineens een ‘viral’, ineens werd het door veel mensen gedeeld online. We dachten in 1999 niet eens aan alle andere functies die een telefoon vandaag de dag biedt. We gebruiken onze mobieltjes niet alleen meer om te bellen: we gamen, internetten, whatsappen, bankieren, filmen en fotograferen. Maar hadden we in 1999 kunnen bedenken dat we onze mobiele telefoon nu ook gebruiken als bijvoorbeeld weerstation, kompas, afstandsbediening en hartslagmeter? Voor veel mensen is hun mobiele telefoon het eerste waar zij ’s ochtends naar kijken en het laatste waar zij aandacht aan besteden voor het slapen.

Een aantal cijfers

 • 6.9 miljoen Nederlanders hebben een smartphone.
 • Meer dan 90% van de mensen heeft zijn/haar mobiele telefoon áltijd binnen handbereik.
 • Een gemiddelde gebruiker besteedt 127 minuten per dag aan zijn/haar mobiel op Apps.
 • Op dit moment gaat 17.4% van het internetverkeer wereldwijd via mobiel.
 • In 2014 zal wereldwijd 25% van het internetverkeer mobiel zijn.
 • Een derde van de Facebook-gebruikers maakt gebruik van Facebook op zijn/haar mobiel.
 • Heb je een lokaal bedrijf? 60% van de smartphonegebruikers zoekt jou op via zijn/haar smartphone!
 • Mensen verwachten dat als zij een website op hun mobiel bezoeken, deze net zo snel of sneller laadt dan op hun desktop.
 • 40% van de gebruikers gaat naar de concurrent na een slechte ervaring met jouw mobiele website.
 • 83% van de mensen heeft zijn haar mobiel bij zich in de slaapkamer.
 • 35% van de mensen gebruikt zijn/haar mobiel al voor het opstaan.
 • In Nederland heeft een kwart van de 8-jarigen een mobiele telefoon.
 • Kinderen van 12-jarige leeftijd, wanneer ze naar de middelbare school gaan, hebben bijna allemaal een mobiele telefoon.

Wat doen we anno 2013 het meest op onze mobiele telefoons:

mobile

Wereldwijd:
Internetten 44%
Social media 23%
Mailen 38%
Foto’s maken 73%
Foto’s of video’s versturen 54%
Berichten versturen 73%

In Nederland gaan we iets minder bellen, dit jaar is dat één procent minder dan vorig jaar. Sms’en doen we bijna niet meer. Daartegenover verbruiken we wel steeds meer data via onze mobiele telefoon.

Altijd en overal mobiel

In het uitgaansbeeld zijn mobiele telefoons onmisbaar geworden. In elk café of restaurant wordt wel ingecheckt met Facebook of Foursquare, worden foto’s gemaakt van de drankjes of het eten en tweets gestuurd.

Starbucks

Starbucks speelt in op het feit dat we altijd en overal mobiel willen zijn. Zij zijn gestart met het integreren van draadloze oplaadpunten in hun tafels. Geen slecht idee van hen als je weet dat smartphonegebruikers gemiddeld 34 keer per dag hun smartphone checken… De batterij van mijn iPhone is aan het eind van iedere dag in elk geval leeg.

Lees het artikel ‘Starbucks starts embedding wireless charging mats in its tables’ ›

De toekomst

Ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen op het gebied van mobiele telefonie. Op verschillende blogs kom ik zo nu en dan ideeën tegen over hoe toekomstige toestellen eruit komen te zien. Het bedrijf Polytron in Taiwan is momenteel bezig met met de ontwikkeling van een doorzichtige mobiele telefoon die eind 2013 uit zal komen. Ook heb ik beelden gezien van buigzaam materiaal waar beelden op getoond worden. En blijven het wel apparaten die we in onze handen houden? Of zullen we op een gegeven moment zoiets hebben als een bril (Google Glass) of lenzen. Hoe dan ook, we blijven altijd en overal met iedereen en alles in verbinding staan.

Verder lezen? Mijn collega, Marc van der Heijden, heeft een blog geschreven over de trends op het gebied van mobile marketing ›

Bronnen: Comscore, Quest, LocalVox, Froot, Mashable, Autoriteit, Consument & Markt

6 reacties op “En toen hadden we ineens allemaal een mobiele telefoon”

Bedankt voor je reactie 🙂 Inderdaad, ik weet nog dat ik het helemaal te gek vond dat we misschien in de toekomst tv konden kijken op onze mobiel. Nu is dat niet anders dan normaal. Moet je nagaan hoe we over 10 jaar denken over dit blog 😉

Waarom dan niet Naomi? Denk niet dat je je zin gaat krijgen. Het is zelf zo dat er een exponentiële groei van technologie is. Al eens gehoord van singularity? Hiermee wordt gezegd dat mens en technologie steeds meer één worden, totdat ze op een bepaald punt niet meer te onderscheiden zijn. De kennis van computers gaat die van ons (mensen) overstijgen. Maak je borst maar nat 😉

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.