Categorieën
Blog

8 tips voor het opmaken van je website

howtoGefeliciteerd met je nieuwe website of blog! Ik geef je graag nog een aantal tips voor bij het vullen en aanpassen van deze website. Door deze tips op te volgen maak je zelf de kans zo groot mogelijk dat Google jouw website vindt en dat je website prettig leesbaar is voor je bezoekers. Door een goede opbouw en inrichting van je website vergroot je de kans dat jouw website een hogere positie krijgt in de zoekresultaten. Dat is in deze tijd een must, omdat de meeste mensen tegenwoordig online zoeken om hun vragen beantwoord te krijgen en hun leveranciers te vinden.

1. Wat is het doel van je website?

Zorg dat het doel van je website direct duidelijk is. Houd dit doel altijd in je achterhoofd wanneer je met de website aan de slag gaat. Wil je kennis delen, wil je een houding veranderen of wil je bijvoorbeeld dat iemand iets gaat doen? Zorg ervoor dat het voor je bezoeker altijd duidelijk blijft waar je website over gaat en wat je te bieden hebt.

2. Zorg voor een duidelijke titel

h2

Paginatitels zijn een heel belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie. Gebruik daarom unieke paginatitels. De titel van de homepagina kan de naam van je website bevatten, naast andere belangrijke informatie zoals de locatie of de belangrijkste onderwerpen (bijvoorbeeld aanbiedingen). Kies voor de overige pagina’s altijd een titel die het onderwerp van de pagina direct duidelijk maakt. Gebruik korte beschrijvende titels, als de titel te lang is kort Google deze namelijk automatisch af in het zoekresultaat.

3. SEO titel

Vul bij het toevoegen van een nieuwe pagina de SEO titel (title-tag) in. Dit is de tekst die boven in je browser staat. Het aantal tekens dat je hiervoor kan gebruiken is maximaal 70. Wanneer je de SEO titel niet invult wordt automatisch de titel van je pagina hier getoond en dat is niet in alle gevallen gewenst. Voor een optimaal resultaat zet je de belangrijkste woorden vooraan in je tekst. Gebruikers klikken eerder op zoekresultaten waar zij hun zoekwoorden in tegenkomen. Elke pagina binnen je website dient een andere SEO titel te bevatten. Google bepaalt aan de hand van deze titel wat het onderwerp is van de pagina, daarom word je specifieker en dus beter gevonden.

4. Zorg voor een duidelijke URL

URL

De URL wordt in een CMS vaak automatisch aangemaakt nadat jij een paginatitel hebt ingevuld. Het is namelijk belangrijk dat een URL woorden bevat die aansluiten op de inhoud en structuur van de pagina’s, hoe specifieker hoe beter. Een URL moet soms overgetypt worden, ook daarom is een korte link beter. Zorg dat je niet teveel zoekwoorden gebruikt in URL’s zoals ‘fotografie-fotografie-fotografie.htm’ En gebruik daarnaast geen algemene namen zoals ‘website.html’.

5. Denk na over de teksten

Zorg voor originele teksten. Pagina’s die het meest worden gedeeld op het internet zijn niet de salespagina’s, maar juist de pagina’s die veel relevante informatie bevatten. Schrijf niet met HOOFDLETTERS of ineens een bold tekst tussendoor. Leest niet prettig en leidt de aandacht af van wat je eigenlijk wilt vertellen. Houd het rustig.

Op het internet scannen bezoekers teksten eerder dan dat ze alles gaan lezen. Maak daarom onderscheid tussen meerdere onderwerpen, maak hiervoor verschillende pagina’s aan. Ben je toch genoodzaakt om een langere tekst te schrijven, zorg dan dat je deze opdeelt in verschillende alinea’s met tussenkopjes. Je bezoeker kan je tekst zo beter scannen en zien wat voor hem/haar interessant is om te lezen.

6. Plaats ook afbeeldingen en video’s

Pagina’s met alleen tekst zijn lastig en saai om te lezen. Beelden zijn daarom gewenst, zorg er wel voor de afbeeldingen en/of video’s een toevoeging zijn voor de inhoud waar je over schrijft. En gebruik afbeeldingen die rechtenvrij zijn om gedoe met bijvoorbeeld Getty Images te voorkomen. Ken je iemand die goede foto’s maakt? Gebruik dan zelfgemaakte foto’s!

7. Voeg een meta-omschrijving toe (ook wel: Description)

De meta-omschrijving mag maximaal 156 tekens bevatten. Dit is de tekst die onder de titel wordt getoond in de zoekresultaten van Google. Bezoekers lezen deze tekst en bepalen op basis hiervan of zij verder klikken of niet. Daarom kan je je voorstellen dat je goed na moet denken over de inhoud van deze tekst. Zet de belangrijkste woorden vooraan. Zorg dat de bezoeker op basis hiervan genoeg informatie heeft om overgehaald te worden om verder te lezen. Automatisch worden de eerste 156 tekens van de pagina getoond wanneer je de meta-omschrijving niet invult en dat is niet altijd de beste tekst.

Zorg voor een ‘call to action’ in de meta-omschrijving. Een ‘call tot action’ is letterlijk vertaald: “Een vraag tot actie”. Zorg dat bezoekers direct getriggerd worden om vanuit de zoekresultaten door te klikken.

8. Voorkom taalvouten

Veelgemaakte fouten zijn dt fouten. Probeer taalfouten zoveel mogelijk te vermijden om professioneel over te komen bij je klanten. Laat je tekst door een collega nalezen, de kans is namelijk groot dat je over je eigen fouten heen leest.

spelfouten

2 reacties op “8 tips voor het opmaken van je website”

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.