Categorieën
Blog

Wordfeud: Scrabbelen op je smartphone

wordfeudIn 2010 verscheen Wordfeud (speek uit: weurtfjoet) voor Android. In april 2011 volgde een iPhone-versie. Toen ging het hek van de dam! 2011 leek wel geheel in het teken van Wordfeud te staan.

Wordfeud is een online versie van het ouderwetse bordspel Scrabble. Je hoeft nu niet meer fysiek om de tafel te gaan zitten met een bord, maar op elk moment van de dag kun je even een nieuw woordje neerleggen. Overal zie je mensen Wordfeud spelen op hun mobieltje, in de trein, tijdens de lunch, in cafés… In september 2011 heeft een café in Zwolle het spelletje zelfs verboden, omdat iedereen alleen nog maar op zijn of haar mobiel aan het kijken was. Wordfeud heeft zo’n grote populariteit dat ook radiozenders hier gebruik van maken door luisteraars te laten spelen tegen bekende Nederlanders zoals Direct. Op 3FM wordt maandenlang gesproken over het woordspel, er ontstaat een ware competitie. Er wordt zelfs een NK-Wordfeud georganiseerd, http://www.nkwordfeud.nl.

Begin december stond de gratis App bovenaan de lijst van meest gedownloade Apps, omdat niemand het kan weerstaan om ook een spelletje mee te doen. Wordfeud is een echte hype. En het Scabble bordspel plukt hier de vruchten van. Tijdens Sinterklaas en Kerst vliegen de originele Scrabble bordspellen over de toonbank.

Wat maakt dit spelletje nou zou verslavend en succesvol? Er wordt gezegd dat dit komt omdat je het spel nog kent van vroeger. Daardoor wekt het een soort nostalgie op. Maar als ik kijk naar mijzelf, dan merk ik dat ik gewoon heel erg fanatiek word van dit spel. Je kunt spelen tegen vrienden, en je wilt gewoon winnen!

Er waren wat ergernissen over woorden die wel of niet gelegd konden worden. IQ wordt niet goed gerekend maar CC wel. Seks niet, TV wel. Om deze reden heeft Wordfeud begin oktober zijn woordenlijst aangepast, nu kun je ook woorden met een tremateken of apostrof spelen. Maar toch blijven er woorden die wel goed zijn, maar niet worden goed gerekend door Wordfeud.

Speel je nog geen Wordfeud? Begin er niet aan. Het is te verslavend. Maar ja, trends hebben wel weer de voornaamste eigenschap dat ze ook weer overgaan. Enneh…Weet je nooit wat je met je x of je q moet maken? Er zijn 1500 woorden met een X en 500 woorden met een Q!

Één reactie op “Wordfeud: Scrabbelen op je smartphone”

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.